Grillad snabbgravad lax med senapssås

Grillad snabbgravad lax med senapssås
Foto: TV4

Den här laxen kan du inte äta som vanlig gravlax, snabbgravningen är bara en smaksättning. Gott till är färskpotatis och gravlaxsås.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg färsk lax
  • 4 msk socker
  • 4 msk salt
  • 2 tsk krossad vitpeppar
  • 1 knippa dill
  • Gravlaxsås:
  • 5 msk svensk senap
  • 4 msk vinäger
  • några droppar HP-sås
  • några droppar worcestershiresås
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 2 dl matolja
  • 2 knippor dill

Gör så här

  1. Snabbgravad lax: Blanda samman socker, salt och vitpeppar. Skär laxen i skivor, men låt skinnet sitta kvar. Skär bort och dra loss alla stora ben. Klappa in kryddblandningen i laxen. Hacka dillen fint och klappa in den också. Lägg laxen att snabbgrava i en plastpåse i kylen, en timme räcker för att få god smak, men laxen kan ligga över natten om du vill förbereda.
  2. Gravlaxsås: Rör samman senap, vinäger, HP-sås, worcestershiresås, socker, salt och vitpeppar. Blanda ner oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Finhacka dillen och rör ner den i såsen.
  3. Vänta tills du har en fin, grå glödbädd. Grilla laxskivorna 5-7 minuter per sida.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept