Grillad pilgrimsmussla och jätteräka med två dressingar

Grillad pilgrimsmussla och jätteräka med två dressingar
Foto: TV4
Från Redaktionen

Det är lite pyssel med den här förrätten så den passar bäst för den som vill ha en utmaning i köket. Allt går att förbereda och läggas ihop i sista stund, så det är en utmärkt bjudrätt.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 pilgrimsmusslor
  • 4 jätteräkor
  • 0,5 äpple
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 tsk hackad bladpersilja
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • olivolja och smör till stekning

Pepparrotsdressing:

  • 1 tomat
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • riven pepparrot
  • 0,5 krm strösocker
  • salt och malen vitpeppar

Äppeldressing:

  • 0,5 äpple
  • 0,5 dl grädde
  • Till garnering:
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk finskuren gräslök
  • gröna sallatsblad
  • Vinägrett:
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 tsk vinäger
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Marinera jätteräkorna i vitt vin, bladpersilja och vitlök. Skär tomaterna till pepparrotsdressingen i grova bitar och skala och hacka schalottenlöken. Koka tomaterna mjuka tillsammans med löken i lite smör och låt koka ihop. Mixa, sila den och krydda med riven pepparrot, socker och vitpeppar.
  2. Skala äpplet till äppeldressingen och halvera det. Skär ena halvan i mindre bitar och koka bitarna mjuka i grädde. Mixa till en slät sås och kyl. Blanda samman olja, vinäger, salt och peppar till en vinägrett och blanda med de gröna bladen.
  3. Grilla jätteräkorna och pilgrimsmusslorna lätt eller stek dem hastigt i olivolja. Krydda med salt och peppar. Skala och klyfta den andra äppelhalvan och bryn i smör. Skala och hacka den röda löken och skär gräslöken smått. Fördela sallatsbladen på fyra assietter. Lägg på rödlök, äppelklyftor, pilgrimsmusslor och jätteräkor. Strö över gräslöken och ringla över de båda dressingarna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept