Fylld paprika med chorizo, majs och fetaost

Fylld paprika med chorizo, majs och fetaost
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Fylld paprika med chorizo, majs och fetaost

14 ingredienser

Fyllda paprikor i ugn är klassisk 70-talsmat, här lite uppdaterad med chorizo, majs och fetaost i fyllningen. Recept från boken Din matkasse.

"Vi blir liksom lite nostalgiska när hösten knackar på. Det enda vi vill är att hoppa in i en tidsmaskin och flaxa tillbaka till 1978. Äta fyllda paprikor i ugn, titta på Trazan och Banarne och kanske spela in något fräckt på sin lilla bandspelare. Nu kan vi ju inte åka bakåt i tiden, men vi kan faktiskt göra fyllda paprikor! Och kanske damma av någon gammal bandspelare och göra ett eget radioprogram! "

Ingredienser

  • 4-6 paprikor (i olika färger)
  • 300 g chorizokorv, finhackad
  • smör
  • 1 gul lök, finhackad (stor)
  • 4 dl kokt ris
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förp majskorn [ca 340 g]
  • 1 dl vispgrädde
  • 1-3 klyftor vitlök, pressade
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl fetaost
  • riven ost, till gratinering
  • 4-8 skivor vitt bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en fin form. (Det är så deprimerande med fula formar!)
  2. Dela paprikorna på längden, ta bort hinnor plus frön, och ställ dem likt små skålar på en eldfast form.
  3. Skjutsa in dem i ugnen i ungefär en kvart, så att de blir lite rostade innan de fylls med godsaker.
  4. Passa på att göra fyllningen. Fräs korven i lite smör.
  5. Blanda ner löken, det kokta riset och tomatpurén i pannan så att det får lite stekyta.
  6. Fortsätt sedan med att stoppa ner majskorn, vispgrädde och pressad vitlök.
  7. Smaka av med oregano, salt och peppar. Blanda även ner fetaosten.
  8. Ta ut paprikorna när de blivit lite skrynkliga och härligt rostade.
  9. Fördela risfyllningen i paprikorna och riv lite ost på toppen.
  10. Gratinera i ugnen 20–30 minuter.
  11. En god tomatsås, sallad och ljust bröd är supergott till.