Grillad lax på potatisbädd

Grillad lax på potatisbädd
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Grillad lax på potatisbädd

11 ingredienser

Här tar du en hel lax till receptet!

Ingredienser

portioner
  • 1 lax [1-1,5 kg]
  • 2 msk olivolja
  • 2 timjankvistar, färska
  • 2 salviakvistar, färska
  • 1 knippe persilja
  • bomullssnöre
  • 1 knippe gräslök

Potatisbädd:

  • 8 färskpotatisar
  • 2 msk smör
  • 1 zucchini
  • 1 knippe rädisa

Gör så här

  1. Börja med potatisen. Värm ugnen till 200°. Skrubba potatisen noga och skär den i mindre bitar. Bryn den i smör och lägg över i en ugnssäker form. Stek potatisen i ugnen i ca 20 minuter. Dela zucchinin, skrapa ut kärnorna och skär i halvmånar. Skiva rädisorna tunt. Låt zucchinin steka med i potatisen de sista 5 minuterna.
  2. Gnid in laxen med salt och peppar och pensla den med olja. Skär några snitt i skinnet. Bind in fisken i ett täcke av färska örtkryddor. Använd bomullssnöre. Grilla laxen ca 15 minuter per sida. Innertemperaturen ska vara 60°. Skär gräslöken smått.
  3. Blanda rädisorna med potatisblandningen och lägg upp på ett stort serveringsfat. Befria laxen från snöret och örtkryddorna och placera på fatet. Servera genast.