Grillad lax med pastramikryddor

Grillad lax med pastramikryddor
Foto: TV4

Den här kryddblandningen biter rejält, så ta inte för mycket. Grilla heller inte för länge – fisken ska vara saftig i mitten. Förbered laxen i god tid eftersom den ska ligga i kylen i minst fyra timmar. Kryddorna kan stötas i mortel eller köras i mixer eller kaffekvarn. Det är viktigt att det blir ett finmalet pulver.

1 juli 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g laxfilé från ryggbit
  • 2 msk salt
  • 4 msk farinsocker

Pastramikryddning:

  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1,5 tsk torkad grönpeppar
  • 2 tsk rosépepparkorn
  • 2 tsk korianderfrön
  • 1,5 msk paprikapulver

Gör så här

  1. Putsa laxen ren från mörkbrunt kött, det som sitter på skinnsidan. Blanda saltet och farinsockret och gnid in laxen med blandningen. Lägg den på ett fat, täck med plastfilm och ställ i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.
  2. Stöt svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar, rosépeppar och korianderfrön i en mortel till ett fint pulver, blanda ner paprikapulvret. Ta ut laxen och skrapa av överflödigt salt och farinsocker med en stekspade eller baksidan på en kniv, torka av med papper eller handduk. Dela laxen i fyra lika stora bitar och vänd varje laxbit i pastramikryddorna.
  3. Borsta bort överflödig kryddblandning med t ex en pensel. Det är viktigt att du gör detta eftersom pastramiblandningen till 80 procent innehåller peppar och ett för tjockt kryddlager ger ett för starkt slutresultat.
  4. Grilla laxen runt om en bit från glöden, ca 1 minut på varje sida. Laxen ska inte vara genomstekt utan ljummen i mitten. Steker du den för länge blir den torr och kan upplevas som för salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept