Grillad gravlax

Grillad gravlax
Foto: TV4

Få saker lönar sig så bra som att grava sin egen lax. Lax säljs ofta till bra pris. Vanligast serveras den tunt skuren med senapssås. Pröva att grilla i stora bitar. Överraskande gott.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 700-800 g lax, färsk, (rensad vikt)
  • 4 msk salt
  • 2-3 msk strösocker
  • 2 tsk vitpeppar, hel
  • 1 knippa dill

Sås:

  • 3 msk senap
  • 1 msk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar, malen
  • 1 msk vinäger
  • 1 dl matolja
  • 1 dl dill, hackad

Gör så här

  1. Använd mellanbit av lax. Klipp bort fenorna och filéa laxen så ryggbenet kommer bort. Dra bort småbenen.
  2. Blanda salt, socker och stötta pepparkorn. Lägg ett lager av blandningen i botten av ett fat, lägg på en laxsida med skinnet nedåt. Strö på ytterligare lite grand och lägg den andra filén över med köttsidan mot den tjocka änden över den tunna. Strö över resten av blandningen. Dillen läggs mellan och över laxen.
  3. Lägg en bräda över och låt laxen grava i kylen ett par dygn och slå av saltlagen. Fisken vänds någon gång under tiden.
  4. Blanda alla ingredienser till såsen i en skål, sist oljan som tillsätts droppvis under kraftig omrörning.
  5. Dela laxen i fyra bitar, skrapa av eventuellt salt och grilla laxen på ca 5 cm avstånd från glöden. Beräkna ca 3 min på var sida.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept