Grillad entrecôte med het tomatsås och Hasselatapas

Grillad entrecôte med het tomatsås och Hasselatapas
Foto: Cipper Olausson/Hasse Björk
Hasse Björk
Hasse Björk

Grillad entrecôte med het tomatsås och Hasselatapas

Av: Hasse Björk

Från: Grillmästarna

21 ingredienser

40 m

Riktigt god grillad entrecôte som serveras med en het tomatsås och tunnbrödsrullar med västerbottensost och rökt älghjärta.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor hängmörad entrecôte (krav-märkt) (à 150-200 g)
  • salt
  • peppar

Servering

  • grillad citron
  • grillad sparris

Het tomatsås

  • 1 tsk paprikapulver
  • 2,5 dl passerade tomater
  • 1-2 chilifrukt, efter eget tycke och smak
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl akaciahonung
  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ättika
  • 0,5 citron, saften
  • ca 1-2 dl rapsolja

Hasselatapas

  • 4 skivor mjukt, färskt tunnbröd
  • 3 dl Västerbottensost, riven
  • 250 g rökt älghjärta (alt något annat rökt viltkött)
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • smör, extra saltat

Gör så här

Grillad entrecôte

  1. Grilla köttet på båda sidorna, tills det fått en fin färg ca 3-4 minuter på varje sida.
  2. Dra sedan köttet från glöden och sätt på locket på grillen och låt det sitta på i ca 2-3 minuter.
  3. Lyft sedan köttet från grillen och låt det ligga på sidan och vila i minst 5 min.
  4. Servera med grillad citron och sparris.

Het tomatsås

  1. Mixa ingredienserna noga, tillsätt sedan rapsoljan under omrörning till önskad konsistens.

Hasselatapas

  1. Bred smör på tunnbröden, strö över rikligt med västerbottenost och gräslök. Lägg på tunna skivor av det rökta köttet samt vik ihop brödet 2 gånger.
  2. Placera "rullarna" på grillen och grilla tills brödet fått en gyllenbrun färg. Skär sedan bröden i snittar och servera direkt.