Grillad entrecôte med bearnaise och rostad färskpotatis

30 m
4 - 6
Grillad entrecôte med bearnaise och rostad färskpotatis
Foto: TV4
30 m
4 - 6

Du behöver

  • 1 kg fin marmorerad entrecote
  • 800 g färskpotatis
  • salt och peppar
  • olivolja
  • 400 g plockad sallad, gärna olika sorter

Béarnaise

  • 1 schalottenlök
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 4 drag av vitpeppar från kvarn
  • 400 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 kruka bladpersilja
  • 2 krukor färsk dragon
  • salt

Gör så här

  1. Blanda färskpotatis med salt och olivolja. Rosta i ugnen på 230 grader i cirka 30 minuter.
  2. Hacka löken fint och koka den tillsammans med vinäger och vitpeppar. Hacka löken fint så behöver ni inte sila såsen. Låt reduktionen koka ned till hälften.
  3. Hacka örterna fint och ta bort stjälkarna.
  4. Fortsätt med bearnaisesåsen genom att smälta smöret. Tillsätt äggulorna och vispa upp det till ett luftigt skum som ska hålla ca 55-60 grader. Tillsätt sedan det smälta smöret droppvis, det ska hålla samma temperatur som reduktionen med ägg. Gör detta på låg värme över spisen eller med ett vattenbad. Vispa i allt smör successivt. Avsluta med lite salt och fint hackade örter.
  5. Salta och peppra köttet runt om och grilla på grillen till önskad stekgrad.
  6. Servera köttet med sallad, sås och rostad potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept