I samarbete med Scan

Grillad chiliglacerad flankstek med äppelsallad och aromsmör

Grillad chiliglacerad flankstek med ruccolasallad och aromsmör
Foto: Scan

Du behöver

Flankstek

  • 1-1,5 kg flankstek från Scan
  • 1 citron, rivet skal och pressa ut saften
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1-2 jalapeno, färsk, skivad
  • 1-2 tsk Sambal Oelek eller Sambal Badjak
  • salt och peppar

Äppelsallad

  • 250 g ruccolasallad
  • 1 purjolök, tunna skivor den vita delen
  • 2 äpplen, sort Granny Smith, tunnskivade
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sherryvinäger
  • salt och peppar

Aromsmör

  • 250 g smör, osaltat, rumstempererat
  • 1-2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl dragon, färsk, hackad
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Glaze & grillad flankstek
    Blanda citronjuice samt skal, olja, honung, jalapenos, sambal och smaka av med salt och peppar.
  2. Pensla köttet och grilla det till önskad stekgrad (mellan 50-60 grader i kärna), pensla under tiden med mer glaze. Kolla så att det inte bränns för hårt.
  3. Ta köttet av grillen och låt det vila invirat i smörpapper, ca 10-15 minuter, innan det trancheras och serveras med tillbehören.
  4. Äppelsallad
    Lägg ruccolasalladen i en bunke med iskallt vatten och purjolöksskivorna i en annan, låt ligga i ca 30 minuter.
  5. Sila av och lägg först sallad i botten på salladsskål/ fat, toppa med äppelskivorna, lökringar, pumpa, citronskal och ringla på olja och vinäger, krydda med lite salt och peppar.
  6. Aromsmör
    Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa ihop. Smaka av med salt och peppar.
  7. Rulla ihop i folie eller smörpapper och förvara i kyl eller frys.
Visa mer
Kommentera receptet
I samarbete med Scan

Fler goda recept