Griljerat lammrack med bönragu och getostkräm

Griljerat lammrack med bönragu och getostkräm
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Griljerat lammrack med bönragu och getostkräm

26 ingredienser

Lamm med bönor, paprika och kryddstark korv passar förträffligt ihop. Var försiktig när racken skärs upp, så att griljeringen inte lossnar. Tänk på att de vita bönorna ska ligga i blöt över natten när du planerar matlagningen. När du lagar såsen och getostkrämen är det smidigt att använda en matberedare eller mixer.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar lammrack
  • salt
  • svartpeppar
  • olja, till stekning

Griljering:

  • 2 msk söt senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 dl ströbröd

Bönragu:

  • 2 dl torkade stora vita bönor
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 röda paprikor
  • olivolja, till stekning
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl tomatjuice
  • 2 dl kycklingbuljong, stark
  • 100 g haricots verts
  • 4 chorizokorvar (små)
  • salt
  • svartpeppar

getostkräm:

  • 200 g getost
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 msk honung, flytande
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt under natten. Häll av blötläggningsvattnet och koka bönorna mjuka i osaltat vatten. Skala lök och vitlök och skär dem i skivor. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Fräs lök, paprika och vitlök i olivolja tills de mjuknat men inte fått färg. Häll i vitt vin, tomatjuice och buljong, rör om och koka ihop några minuter. Mixa såsen slät i en mixer och sila tillbaka i kastrullen. Skrapa såsen igenom silen så att endast skalbitar från paprikan silas bort. Koka sedan ihop till hälften.
  2. Värm ugnen till 150 °. Putsa lammracken fria från fett och senor och krydda med salt och peppar. Bryn köttet i olja i en het panna tills det fått fin färg. Efterstek i ugnen till en innertemperatur på 55 °, ca 10–15 minuter. Ta ut och linda in köttet i smörpapper och låt vila minst 10 minuter.
  3. Getostkräm: Skär bort kanterna på getosten. Smula ner osten i en matberedare och häll i mjölk och honung. Mixa till en slät kräm och krydda med salt och peppar.
  4. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt. Snoppa haricots vertsen och dela dem på mitten. Koka dem i 1 minut i lättsaltat vatten, sila av och spola med kallt vatten. Skär chorizon i skivor och stek dem i olivolja. Häll över korvskivor och olja i den reducerade såsen, tillsätt bönor och haricots verts och koka upp ragun. Krydda med salt och peppar.
  5. Höj temperaturen i ugnen till 300 ° och grill. Blanda båda senapssorterna med äggula och potatismjöl. Bre senapsblandningen på köttsidan av racken och doppa i ströbröd. Griljera racken i ugnen tills de fått en gyllenbrun färg, ca 2 minuter. Dela dem på mitten och servera med bönragun och getostkrämen.