Griljerat lammrack med bönragu och getostkräm

Griljerat lammrack med bönragu och getostkräm
Foto: TV4

Lamm med bönor, paprika och kryddstark korv passar förträffligt ihop. Var försiktig när racken skärs upp, så att griljeringen inte lossnar. Tänk på att de vita bönorna ska ligga i blöt över natten när du planerar matlagningen. När du lagar såsen och getostkrämen är det smidigt att använda en matberedare eller mixer.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 bitar lammrack
  • salt och malen svartpeppar
  • olja till stekning

Griljering:

  • 2 msk söt senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 dl ströbröd

Bönragu:

  • 2 dl torkade, stora vita bönor
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • olivolja till stekning
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl tomatjuice
  • 2 dl stark kycklingbuljong
  • 100 g haricots verts
  • 4 små chorizo
  • salt och malen svartpeppar

getostkräm:

  • 200 g getost
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,5 msk flytande honung
  • salt och malen svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt under natten. Häll av blötläggningsvattnet och koka bönorna mjuka i osaltat vatten. Skala lök och vitlök och skär dem i skivor. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Fräs lök, paprika och vitlök i olivolja tills de mjuknat men inte fått färg. Häll i vitt vin, tomatjuice och buljong, rör om och koka ihop några minuter. Mixa såsen slät i en mixer och sila tillbaka i kastrullen. Skrapa såsen igenom silen så att endast skalbitar från paprikan silas bort. Koka sedan ihop till hälften.
  2. Värm ugnen till 150 °. Putsa lammracken fria från fett och senor och krydda med salt och peppar. Bryn köttet i olja i en het panna tills det fått fin färg. Efterstek i ugnen till en innertemperatur på 55 °, ca 10–15 minuter. Ta ut och linda in köttet i smörpapper och låt vila minst 10 minuter.
  3. Getostkräm: Skär bort kanterna på getosten. Smula ner osten i en matberedare och häll i mjölk och honung. Mixa till en slät kräm och krydda med salt och peppar.
  4. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt. Snoppa haricots vertsen och dela dem på mitten. Koka dem i 1 minut i lättsaltat vatten, sila av och spola med kallt vatten. Skär chorizon i skivor och stek dem i olivolja. Häll över korvskivor och olja i den reducerade såsen, tillsätt bönor och haricots verts och koka upp ragun. Krydda med salt och peppar.
  5. Höj temperaturen i ugnen till 300 ° och grill. Blanda båda senapssorterna med äggula och potatismjöl. Bre senapsblandningen på köttsidan av racken och doppa i ströbröd. Griljera racken i ugnen tills de fått en gyllenbrun färg, ca 2 minuter. Dela dem på mitten och servera med bönragun och getostkrämen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept