Greve Spens tårta

Greve Spens tårta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Greve Spens tårta

12 ingredienser

Greve Spens måste ha varit en riktig gottegris. Om honom vet vi inte så mycket, men hans underbara mandeltårta med smörkräm bakar vi gärna.

Ingredienser

portioner
  • 700 g mandelmassa
  • 1-2 dl vispgrädde

Smörkräm:

  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 äggula
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör, mjukt
  • röd hushållsfärg
  • 1 förp mandelsplitter
  • frukt och bär, till garnering
  • smör till plåten

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250°. Ta fram bakpapper och rita tre rundlar med mattallrik som mall. Pensla med tunt med smält smör. Riv grädden och vispa upp grädden. Rör ut mandelmassa med så mycket grädde att massan kan bredas ut till tre bottnar på pappersarken. Grädda klara mitt i ugnen tills bottnarna är ljusgula och torra, ca 10-12 minuter. Passa kanterna så de inte bränns.
  2. Koka vatten och mjöl till krämen under omrörning ett par minuter. Ta kastrullen av värmen, vispa ner äggulan och låt svalna. Rör ihop florsocker, vanilj och smör. Tillsätt äggsmeten lite i sänder under kraftig omrörning.
  3. Bred ca hälften av krämen mellan bottnarna och lägg ihop tårtan. Dela resten och bred en del över tårtan, den andra delen färgas röd och spritsas runt kanten. Täck med rostad mandelflis runt tårtans kant och garnera med frukt och bär.