Anklever crème brûlé

Från Nyhetsmorgon

Du behöver en gasolbrännare för att göra crème brûlé, men det blir fantastiskt gott för den som vill elda i köket. Ett äkta franskt recept.

29 december 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 125 g anklever i rumstemperatur, i smala bitar
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 85 g äggulor
  • 1 dl portvin (cirkamängd)
  • salt
  • vitpeppar

Grappagelé

  • 40 g socker
  • 40 ml vitt vin
  • 1 dl sauterne-vin
  • 1 dl grapefruktjuice
  • 7 st gelatinblad

Gör så här

  1. Crème brûlé: Koka upp mjölken.
  2. Mixa anklever, mjölk och portvin. Blanda äggulor och grädde i en egen bunke. Vänd ner ägg- och gräddsmeten i anklevermjölken. Krydda med salt och peppar.
  3. Sila smeten genom en sil.
  4. Fyll up crèmen i koppar. Plasta in varje tallrik.
  5. Grädda i ugnen i cirka 90 grader tills crèmen är ganska fast.
  6. Ta av plasten och låt kallna helt i kyl.
  7. Strö over råsocker. Bränn med en gasolbrännare tills sockret har blivit till ett hårt gyllenbrunt täcke.
  8. Garnera med portvin, kokta russin och grappagelé.
  9. Grappagelé: Placera alla ingredienser utom gelatinet i en kastrull, koka upp.
  10. Lägg gelatinet i kallt vatten. Blanda ner gelatinet i kastrullen. Låt svalna i cirka 5-10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept