Visar recept: Green kitchen stories

Det dröjde många år innan jag fick reda på att de härliga, väldoftande sötsakerna som jag hade ätit hemma hette laddu, trots att jag mycket väl visste hur goda de var. En vän och jag satt på ett tåg från Mumbai till norra Rajasthan när vi upptäckte hur fräcka och samtidigt vänliga medresenärer kan vara i Indien. Ena minuten stjäl de ens sittplats medan man tar en bensträckare och två minuter senare bjuder de på ett smakprov på frugans hemlagade godsaker. Först när jag flera år senare hittade laddu i vår hälsokostaffär kom jag ihåg smaken av smör och rostat kikärtsmjöl och fick reda på namnet. Det är lustigt hur långt bort man söker sig för att smaka på något som fanns runt hörnet hela tiden. Vi har format smeten till rutor, men det går lika bra att rulla den till bollar. /David
Spara
  • 40 m
Det är en vanlig missuppfattning att man bara kan lägga in 2 stekta halloumiskivor i ett hamburgerbröd, fylla det med lite färsk gurka, tomat och sallad och kalla det för halloumiburgare. Jag erkänner villigt att det är en snabblagad och läcker rätt, men en burgare? Nix. Testa i stället att grovriva halloumi med morot, zucchini och lite färsk mynta, forma till burgare och stek i en stekpanna i några minuter. Då får du en riktig halloumiburgare. Vi fick idén till de här burgarna i ett matstånd i på en av Londons söndagsmarknader. Där serverades de nästan på samma sätt som här, i ett kålblad och med en yoghurtdressing, men man kan också slå på stor med klassiska hamburgerbröd. Eftersom burgarna endast innehåller grönsaker och ost kan de först upplevas som lite knepiga att forma, men så fort de värms på i pannan kommer osten att smälta och hålla ihop dem fint. /Luise
Spara
  • 25 m