Greek gyros

Greek gyros
Foto: Frederik Zäll
Från Nyhetsmorgon

Marinerad och strimlad fläskfilé serveras i varma pitabröd tillsammans med tzatziki och sallad. Oslagbart gott!

ÖL 
Peter, Pale and Mary. Alkoholhalt 4,6 %. Mycket fruktig pale ale. 33 cl. Nr 1206

28 maj 2016
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g fläskfilé, putsad

Marinad

  • 2 msk yellow mustard
  • 2 msk grekisk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk salt
  • 0,5 solovitlök, pressad
  • 1 msk torkad oregano

Tzatziki

  • 1 solovitlök, pressad
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 msk grekisk olivolja
  • 1 dm gurka
  • flingsalt och svartpeppar

Serveras med

  • pitabröd
  • skivade tomater
  • rödlök
  • hackad persilja
  • feferoni

Gör så här

  1. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Strimla köttet riktigt fint och lägg i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och förslut påsarna. Marinera i kylskåp över natten.
  2. Gröp bort gurkans kärnhus med en matsked och släng bort. Skär sedan gurkan i små, små tärningar. Lägg bitarna på en bit hushållspapper och strö över lite salt. Låt dra i 30 minuter. Blanda sedan samman alla ingredienser till tzatzikin och smaka av med salt och peppar. Låt dra i rumstemperatur i cirka 1 timme innan servering för bästa smak.
  3. Förbered alla tillbehör som ni vill ha dem. Pensla pitabröden med lite olivolja.
  4. Hetta upp en grill med stekbord (eller en torr stekpanna) rejält och stek sedan köttet med marinaden i några minuter. Vänd runt nästintill hela tiden. Grilla även pitabröden mycket hastigt.
  5. Servera varma pitabröd fyllda med köttet, tzatziki, tomat, rödlök, hackad persilja och feferoni. Är ni som jag, så stänker ni över några droppar rödvinsvinäger och smular över en nypa flingsalt också! Helt magiskt gott!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept