Gravad strömming med örtsås

Gravad strömming med örtsås
Foto: TV4

Gravar strömming gör man egentligen i två steg. Först ska den läggas i en ättikslag några timmar. Därefter är det dags för själva smaksättningen. Här är strömmingen smaksatt med en mager örtsås som också är vacker.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 500 g strömmingsfiléer
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 2 dl socker
  • 1 msk salt
  • 3 dl vatten
  • 200 g färsk spenat
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl mild naturell yoghurt
  • malen vitpeppar

Gör så här

  1. Dag 1: Rensa strömmingen. Skölj den och låt rinna av. Rör ihop ättiksprit, socker, salt och vatten till den första lagen. Rör tills sockret löst sig. Lägg i strömmingen och låt den ligga i lagen minst 4 timmar. Rör om då och då.
  2. Dag 2: Skölj spenaten noga. Låt rinna av. Klappa den torr mellan ark av hushållspapper. Kör spenat, basilika, persilja och skalade vitlöksklyftor till ett fint hack i matberedare eller mixer. Rör försiktigt i yoghurten och smaka av med peppar.
  3. Varva strömming och sås i en severingsskål. Låt dra några timmar i kylskåp.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept