Gravad röding med guldsås och räkor

30 m + 2 dygn
4
Gravad röding med guldsås och räkor
Foto: TV4

Lyxig förrätt med spännande smakkombinationer! Fjällröding med citrussmaker serveras tillsammans med en hjortronsås, avokado och räkor. 

Tips! Förbered helst förrätten 2 dygn innan middagen.

Dryck: Halvtorrt vitt vin, Riesling

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


19 oktober 2016
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
30 m + 2 dygn
4

Du behöver

Röding

  • 600-800 g fjällröding
  • 3 msk chilisalt
  • 10 vitpepparkorn, krossade
  • 1 knippe dill
  • 1,5 msk socker
  • 1 apelsin, skalet och i skivor
  • 1 lime, skalet och i skivor

Hjortronsås

  • 2 dl crème fraiche, vispad
  • 1 dl hjortronsylt
  • 1-2 krm salt
  • 1-2 krm svartpeppar

Tillbehör

  • 30 stora räkor med skal
  • 2-3 avokado
  • 1 citron
  • hårt tunnbröd

Gör så här

  1. Förberedelser
    Filea rödingen och ta bort alla ben. Grava den genom att gnida in chilisalt, vitpepparkorn, dill (spara några kvistar till garnering) och socker. Riv skalet av apelsin och lime och gnid in fisken med. Skiva citrusfrukterna och låt 2-3 skivor av vardera gravas tillsammans med fisken. Linda in rödingen i aluminiumfolie och låt dra i helst 2 dygn. Vänd 2 ggr/dygn.
  2. Hjortronsås
    Blanda vispad crème fraiche med hjortronsylt. Smaka av med salt och peppar.
  3. Servering
    Ta fram den gravade rödingen och vänd den en gång till. Skär fina skivor bakåt av rödingen (använd ej de första skivorna som ofta har för stark smak och är för små).
  4. Skala räkorna. Dela på avokadon och ta ur kärnan, ta bort skalet och skär den i tunna halva skivor längs med. Kärna ur citronen.
  5. Gör en tunn bädd med hjortronsåsen på fyra bitar hårt tunnbröd. Lägg på och varva röding, en klick hjortronsås och avokado om vartannat.
  6. Garnera lite snyggt med hjortronsåsen på kanten av brödet och toppa med några citronskivor, räkor och en dillkvist. Servera på en gång så att inte brödet blir mjukt och degigt.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept