Gravad lax med senapsdillsås

Gravad lax med senapsdillsås
Foto: TV4

Att grava lax själv är enkelt att göra själv, och det blir så gott. Vi rekommenderar att du fryser in laxen i två dygn före gravningen. Såsen gör du på några minuter i matberedare.

24 mars 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg färsk lax, mellanbiten
  • 0,6 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 1 msk krossad vitpeppar
  • rikligt med grovklippt dill

Senapsdillsås:

  • 2 dl söt svensk senap
  • 2 msk ljus fransk senap
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2-3 dl neutral olja
  • 1 knippa dill
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Filea laxen genom att skära bort ryggbenet, skinnet ska vara kvar. Plocka bort alla småben med en plattång och skär bort de vita bukhinnorna och fenorna.
  2. Blanda socker, salt och vitpeppar. Gnid in laxfiléerna med blandningen och lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del och rikligt med grovklippt dill mellan. Strö resten av kryddblandningen över. Täck med plastfilm eller lägg in laxen i dubbla ihopknutna plastpåsar. Låt laxen stå i rumstemperatur tills kryddorna smält. Låt den sedan stå i kylskåp i 1–2 dygn. Vänd någon gång under tiden.
  3. Sås: Hacka dillen. Lägg senap och vinäger i en matberedare. Sätt igång maskinen och häll i oljan i en tunn stråle genom matarröret. Stanna maskinen, lägg i dillen och blanda på lägsta hastighet. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär laxen i tunna sneda skivor eller i 1 cm tjocka skivor rakt ner och servera med senapsdillsås.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept