Gravad lax

Gravad lax
Foto: TV4

En stor bit fisk blir bättre att grava än en liten, fisken kan sedan frysas in färdiggravad. Servera på julbordet med kokt potatis och senapssås.

26 januari 2009
Visa mer
16
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 2 kg färsk laxfilé
  • 2 dl socker
  • 1 dl salt
  • 1 msk grovstött vitpeppar
  • rikligt med dill
  • Gravlaxsås:
  • 1,5 msk av vardera svensk och dijonsenap
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1-1,5 msk HP-sås
  • 0,5 dl socker
  • 1,5 dl majsolja
  • 1 dl finhackad dill

Gör så här

  1. Gravlaxsås: Rör samman ingredienserna till såsen i den ordning som de står. Såsen håller sig i flera veckor i kylskåp om dillen rörs ner i serveringsögonblicket.
  2. Ta bort alla ben i filéerna med hjälp av en tång. Blanda socker och salt och gnid in fiskfilén med blandningen. Hacka dillen fint och lägg ett tunt lager i bottnen av en form. Lägg först den ena filén med skinnsidan ner på dillen. Strö över dill och peppar och lägg den andra filén ovanpå, med köttsidan ner.
  3. Täck med folie och ställ fisken i rumstemperatur tills sockret smält. Låt den sedan stå kallt i 2 dygn, vänd ett par gånger under gravningen.
  4. Skrapa bort det mesta av kryddorna och skär laxen i tunna, sneda skivor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept