Gravad älgfilé

johan hedberg

Gravad älgfilé

12 ingredienser

2 dygn

Älgfilé gravad med rökig whiskey och enbär. Serveras med pepparrotskräm och lite inlagd lök.

Ingredienser

Gravad älgfilé

  • 1 älgfilé
  • 0,5 dl rökig whisky
  • 10 enbär
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt

Pepparrotskräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 3 msk färsk pepparrot, finriven
  • citron, skalet, rivet
  • salt
  • peppar

Servering

  • inlagd rödlök
  • gröna skott

Gör så här

  1. Lägg älgfilé och whisky i en fryspåse och lägg i kylen 2 timmar.
  2. Mortla enbären med lite av sockret så de finfördelas. Blanda socker och salt.
  3. Ta ut filén, torka av den och lägg i en påse tillsammans med socker/salt-blandningen. Se till att hela filén är täckt. Låt ligga i kylen två dygn. Vänd på den varje morgon och kväll.
  4. Ta fram och torka av filén. Skiva upp och lägg på ett kylt fat.
  5. Blanda samman alla ingredienserna till krämen.
  6. Spritsa lite kräm på filébitarna eller servera vid sidan om. Lite inlagd rödlök och gröna skott till är trevligt.