Gratinerade endiver

Gratinerade endiver
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gratinerade endiver

7 ingredienser

De bleka endiverna är späda skott som växer under jorden. Skotten kupas för att skyddas för ljuset som annars gör dem gröna. Endive är en mycket vanlig sallat i Belgien. Den är lite bitter i smaken men blir mild när den kokas. Gratinerade med ost är de goda som entrérätt eller liten lunchrätt. Gott till är bröd och rökt skinka.

Ingredienser

portioner
  • 8 endiver
  • vatten, till kokning
  • salt, till kokning
  • 0,5 citron, saften av
  • 2 msk smör, smält
  • 2 dl emmentalerost
  • 1 msk ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Ansa och skölj endiverna.
  2. Koka upp 1/2 liter vatten med 1 tsk salt. Tillsätt citronsaften och lägg i endiverna. Koka dem under lock i ca 20 minuter. Ta upp endiverna och låt dem rinna av.
  3. Smörj en ugnssäker form. Lägg i endiverna och pensla dem med smör. Strö över osten och ströbrödet. Gratinera i ca 8 minuter eller tills rätten får vacker färg.