Gratinerad spättafilé med vermouthsås

Gratinerad spättafilé med vermouthsås
Foto: TV4

Fiskgratängen kan förberedas. Gör då klar gratängen och förvara den svalt. Gratinera i 225° och beräkna 15–20 minuter i ugnen. Förutom spätta kan du använda slätvar, piggvar, röd- eller sjötunga till gratäng.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 800 g spättafilé
  • 2 dl torr vermouth
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 burk grön sparris
  • 2+1 msk mjukt smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ask kryddkrasse
  • 2 dl riven ost

Pommes duchesse:

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar

Gör så här

  1. Pommes duchesse: Skala och koka potatisen. Pressa den med potatispress, rör i äggulor och smör och krydda med salt och peppar. Låt moset svalna och spritsa sedan runt kanten på en ugnssäker form.
  2. Blanda sparrisspadet (ca 1 1/2 dl) med vermouthen och koka upp det med fiskbuljongtärningen. Sjud fiskfiléerna i 5–8 minuter för spättafilé eller 10–15 minuter för piggvar, slätvar och tunga, fisken ska vara vit rakt igenom. Lyft upp den med en hålslev och lägg på gratängfatet.
  3. Vermouthsås: Smält smör och rör ner mjöl. Spä med fiskbuljongen, lite i taget. Tillsätt grädden och koka såsen minst 5 minuter. Tag såsen från värmen och vispa i en äggula och 1 msk smör. Krydda med salt och klippt kryddkrasse.
  4. Lägg sparrisen väl avrunnen på fisken, täck med såsen och strö över den rivna osten. Gratinera i 250° i mitten av ugnen i 10–15 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept