Gratinerad sabayon med apelsin

Gratinerad sabayon med apelsin
Foto: TV4

Sabayon, eller zabaione, är ett luftigt vinskum som passar bra som dessert. Här gratineras den med apelsin och vit choklad.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

Sabayon:

  • 5 äggulor
  • 1 dl socker
  • 0,75 dl marsala el dessertvin
  • Till gratinering:
  • 50 g vit blockchoklad
  • 1 påse mandelspån
  • 2 apelsiner

Gör så här

  1. Blanda äggulor, socker och vin i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med nätt och jämnt sjudande vatten, se till att skålens botten inte nuddar vattnet. Vispa med ballongvisp tills smeten är slät och skummande och har blivit tre gånger så stor. Vispa oavbrutet och låt inte skålen bli för varm, då blir det äggröra. Slutresultatet ska vara krämigt och blekt.
  2. Sätt ugnen på 275°. Riv chokladen grovt. Hetta upp en teflonpanna och rosta mandelspånen tills de fått färg. Skala apelsinerna med kniv så att det vita på insidan av skalet följer med och skär ut hinnfria apelsinfiléer.
  3. Lägg upp apelsinfiléerna direkt på ugnssäkra tallrikar. Strö över choklad och mandelspån. Häll sabayonen runt om. Gratinera i ugn ett par minuter eller tills chokladen smält och fått färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept