Gratinerad purjolök

Gratinerad purjolök
Foto: TV4

Servera som vegetarisk rätt med bröd eller till rökt kött eller skinka.

20 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 purjolökar
  • vatten och salt
  • 1 citron
  • 0,5 dl riven ost
  • 3 msk siktat ströbröd
  • 25 g smör
  • salt och malen vitpeppar
  • strimlad bladpersilja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250° . Ansa och skölj purjolöken. Skär den i 5 cm långa bitar. Koka purjolöken nästan mjuk i lättsaltat vatten 5-10 min. Låt purjolöken rinna av väl och lägg den i en smord ugnssäker form.
  2. Tvätta citronen, pressa ut saften och riv skalet. Droppa citronsaften över purjolöken. Strö över osten och sikta därefter över ströbrödet. Hyvla över smör med hjälp av en osthyvel.
  3. Gratinera på galler mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, 10-15 minuter. Strö citronskalet och bladpersiljan över före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept