Gratinerad löksoppa med öl

Gratinerad löksoppa med öl
Foto: TV4

En klassisk fransk bistrosoppa, härlig att äta rykande varm en kulen vinterdag. För att gratinera soppan i ugnen behöver du ugnssäkra portionsskålar. Till gratineringen är det idealiskt att använda en blandning av emmentalerost och parmesanost.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 6 gula lökar
  • 50 g smör
  • 1,25 liter buljong
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • eventuellt 1 dl vitt vin
  • 6 skivor vitt bröd
  • 1,5 dl riven ost
  • persilja
  • 4 ugnssäkra skålar

Gör så här

  1. Skiva löken så tunt som möjligt. Stek den långsamt i smör tills den får en guldbrun färg. Lägg över i en gryta. Häll på buljongen. Krydda med salt och peppar, lägg i lagerbladet och timjankvisten. Vill du ha vin som smaksättare i soppan, tillsätter du det nu.
  2. Koka i en halvtimme. När löken är mjuk och genomskinlig är soppan färdig. Ta upp lagerbladet och timjankvisten. Hit kan rätten förberedas. Häll upp den i ugnssäkra soppskålar.
  3. Skär brödet i mindre bitar. Torka brödet i ugnen i 125° i 15 minuter. Strö brödbitarna ovanpå soppan och täck med mycket riven ost. Sätt in i het ugn, 275°, och gratinera så att det blir en vacker brun skorpa. Garnera med persilja och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept