Gratinerad löksoppa

Gratinerad löksoppa
Foto: TV4

Restauranggod soppa som man lätt gör själv. Gratinera i ugnen och bjud den riktigt varm. God som lunchrätt eller matig förrätt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 stora gula lökar
  • 3 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,5 liter kokande vatten
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • salt och vitpeppar
  • lagrad ost
  • 6 kantskurna vita brödskivor
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Skala löken och skiva den tunt. Smält smöret i en tjockbottnad serveringsgryta. Lägg i löken och fräs den under omrörning tills den är lätt brynt. Strö över mjölet och låt även det bli lätt brynt.
  2. Häll i det kokande vattnet och lägg i buljongtärningarna. Krydda med salt och peppar. Koka soppan ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225°, endast övervärme. Riv osten, 1–1 1/2 dl går åt. Lägg brödskivorna ovanpå soppan. Strö över den rivna osten. Ställ in i ugnen och gratinera soppan tills ytan fått vacker färg. Garnera med färsk timjan. Servera omedelbart. Tips: Soppan kan också kokas i en vanlig kastrull och hällas över i en serveringsgryta före gratineringen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept