Gratinerad krabbtoast

Gratinerad krabbtoast
Foto: TV4

Används färsk krabba kan du göra gratängen direkt i skalet, som först tvättats ur ordentligt. Mornaysås är béchamelsås, alltså vit grundsås, blandad med riven ost. Här gör vi en extra lyxig variant med grädde och äggula. Den blir vackert gyllene och passar perfekt att gratinera.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 skivor vitt formbröd
  • smör
  • 1 burk krabba
  • 1 dl riven ost
  • 16 kokta sparrisar
  • 1 tsk pressad citronsaft

Mornaysås:

  • 0,5 msk vetemjöl
  • 0,5 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 äggula
  • 1 dl riven smakrik ost
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost till gratinering
  • sallatsblad
  • 4 citronklyftor

Gör så här

  1. Mornaysås: Vispa ihop äggulan med lite grädde. Fräs mjöl och smör i en kastrull, tillsätt grädden, lite i taget under kraftig vispning. Låt puttra 5 minuter på svag värme. Krydda med salt och peppar. Vispa ner osten och låt den smälta helt. Tillsätt äggulan. Nu får såsen inte koka mera. Såsen ska vara ganska tjock.
  2. Sätt ugnen på 275° och grill. Kantskär brödskivorna och stek dem gyllengula i smör. Låt krabbköttet och sparrisen rinna av ordentligt.
  3. Blanda ner mornaysåsen i krabban. Krydda med pressad citronsaft. Skär sparrisen i mindre bitar. Lägg sparrisen på bröden och fördela krabbstuvningen över. Strö över den rivna osten och gratinera under grillelementet tills ytan är fint gyllenbrun. Det tar några minuter. Passa noga. Dekorera med sallat och citron och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept