Gratinerad kolja med skinka och cidersås

Gratinerad kolja med skinka och cidersås
Foto: TV4

Det är både gott lite annorlunda att gratinera fiskfiléer med skinka och tomat.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g koljafilé
  • 4 msk pressad citronsaft
  • 2 tsk fransk senap
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 msk neutral olja
  • Till gratinering:
  • 4 skivor rökt skinka
  • 1 tomat
  • 120 g skivad ost
  • Grönsaker:
  • 200 g sockrärter
  • 0,5 röd lök

Cidersås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong
  • 0,5 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 0,5 dl cider
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • kokt eller pressad potatis

Gör så här

  1. Cidersås: Smält smör i en kastrull, ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet. Ställ tillbaka redningen på värmen och tillsätt fiskbuljong. Rör ner grädde och cider och krydda med salt och peppar. Håll såsen varm till servering.
  2. Sätt ugnen på 175°. Blanda fransk senap och citronsaft och rör ner oljan till en marinad, krydda med peppar. Lägg koljan i marinaden ca 30 minuter. Lägg fisken i en smord ugnssäker form, krydda med salt. Ugnsstek filéerna i ca 5 minuter. Ta ut formen och höj ugnsvärmen till 275°.
  3. Fördela skinka, tomatskivor och ost på fiskfiléerna och gratinera i ca 10 minuter. Skala och skiva löken och förväll den och sockerärter hastigt i kokande vatten. Spola av i kallt vatten och woka dem sedan hastigt. Servera fisken med grönsakerna, såsen och kokt, gärna pressad, potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept