Gratinerad fläskfilé med kronärtskocka

Gratinerad fläskfilé med kronärtskocka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gratinerad fläskfilé med kronärtskocka

15 ingredienser

En festlig bjudrätt som kan stå klar i kylen väntan på gästerna. Bara att gratinera. Kronärtskocksbottnar och champinjoner är en fin smakkombination.

Ingredienser

portioner
  • 800-900 g fläskfilé
  • 6-8 kronärtskocksbottnar, från burk
  • paprikapulver
  • ost, riven
  • salt
  • peppar

Svampstuvning:

  • 500 g champinjoner, finskivade
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 1-2 msk portvin
  • soja
  • salt
  • peppar
  • Ugn: 250°

Gör så här

  1. Börja med stuvningen. Fräs svampen med matfett tills all vätska kokat in. Pudra över mjölet, späd med grädde och krydda. Koka sakta, minst 20 min. Smaka av med soja och portvin.
  2. Skär filén i bitar ca 5 cm. Platta ut och krydda. Stek klara, lägg på ugnsfat.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg en kronärtskocksbotten på varje bit, fyll den med svampstuvning och strö på paprika och ost. Gratinera tills osten smält.