Gratinerad boeuf Miroton med pommes duchesse

Gratinerad boeuf Miroton med pommes duchesse
Foto: TV4

Boeuf Miroton är en rätt som kan lagas av överbliven söndagsstek. Här serveras den gratinerad i ugn tillsamman med potatismos. Det är en rätt som kan förberedas och sedan bara gratineras före servering.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g färdiglagad oxstek i skivor
  • gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 dl stark köttfond
  • 0,5 dl vitt vin
  • smör att steka i
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl riven gratängost

Pommes duchesse:

  • 1 kg potatis, mjölig sort
  • 2 äggulor
  • 2 msk neutral olja
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Gör så här

  1. Pommes duchesse:Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av och pressa den sedan. Vispa ner äggulor och matfett till ett slätt mos. Krydda med salt, peppar och riven muskot.
  2. Skala och skiva den gula löken. Fräs löken i smör och tillsätt sedan köttfond och vin. Låt sjuda på svag värme i 10 minuter. Pressa ner vitlöken. Krydda med salt, peppar och några droppar vinäger. Så här långt kan rätten förberdas.
  3. Värm ugnen till 225°. Smörj 4 ugnssäkra portionsformar. Spritsa pommes duchesse i formen. Skiva oxsteken i tunna skivor och lägg dem i formen. Fördela såsen och den rivna osten över. Gratinera i ugnen i 10-15 miuter eller tills osten smält och fått vacker färg. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept