Gratinerad blomkål med stekt fläsk

Gratinerad blomkål med stekt fläsk
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gratinerad blomkål med stekt fläsk

9 ingredienser

På samma sätt kan du även tillaga broccoli, brysselkål och andra goda kålsläktingar.

Ingredienser

portioner
  • ca 500 g blomkålsbuketter
  • 500 g rimmat stekfläsk

Sås:

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl kokspad
  • 3 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • 2 dl ost, riven

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250°. Förväll blomkålen i lite lättsaltat vatten tills den är knappt mjuk. Låt den rinna av. Spara lite av kokspadet. Lägg blomkålen i en ugnsform.
  2. Fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull, späd med kokspad och mjölk och småkoka 5 minuter. Krydda. Ta såsen av värmen och rör ned osten.
  3. Slå såsen över blomkålen och gratinera i ugn tills ytan har fin färg. Skiva fläsket, stek det och lägg det över.