Gratäng med svartrötter

Gratäng med svartrötter
Foto: TV4

Skala svartrötter under rinnande vatten, annars kan de kännas lite klibbiga. Men det är väl värt mödan! Hur många du behöver beror på storleken. Tärna, koka och mät upp ca 8 dl till fyra personer.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2-4 svartrötter
  • 150 g tärnat bacon

Sås:

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mjölk
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 äggula
  • 0,5 dl hackad persilja
  • smör till formen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Skala och tärna svartrötterna. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av och lägg dem i en lättsmord ugnsform. Stek baconet och lägg det på hushållspapper.
  2. Fräs smör och mjöl till såsen, späd med mjölk och krydda. Småkoka 10 minuter. Ta såsen av värmen, rör ner äggulan.
  3. Slå såsen över formen. Strö på baconen. Sätt in i ugnen 15-20 minuter. Strö på persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept