Gräddtårta utan stopp

Gräddtårta utan stopp
Foto: TV4
Lars Ohly
Lars Ohly

Gräddtårta utan stopp

Av: Lars Ohly

Från: Hela Sverige bakar

13 ingredienser

2 h

Gräddtårta med enkel vaniljkräm, färska blåbär och hallon samt nonstop.

Hallon och blåbär i kombination var pappas favorit, en riktig sommarblandning. Farmor hade alltid nonstop hemma i en liten ask. Jag var förundrad över att hon inte åt upp dem. /Lars

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Sockerkaksbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Vaniljfyllning

  • 2 dl mjölk
  • 5 msk marsanpulver

Bärfyllning

  • 1,5 dl hallon
  • 1,5 dl blåbär
  • hallonsylt
  • 2 dl vispgrädde

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • Nonstop

Gör så här

  1. Smörj och bröa en form.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten. Kör till en jämn smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
  5. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.) Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat.
  6. Gör vaniljkrämen enligt anvisningar och låt stå i kylskåp 10 minuter. Bred ut krämen på tårtbottnen.
  7. Lägg på nästa botten. Fördela bären jämnt och bred eventuellt över lite sylt.
  8. Bred på vispad grädde. Lägg på nästa botten. Bred grädde runtom på sidorna och resten ovanpå.
  9. Fördela nonstop ovanpå tårtan. Ställ in i kylen.