Gräddkola med frystorkade bär

ca 1 h
Gräddkola med frystorkade bär
Foto: August Sandström & Mikael Göransson
ca 1 h

Du behöver

  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 tsk ättikssprit, 12 %
  • frystorkade bär, till garnering

Gör så här

  1. Blanda vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Tillsätt ättika.
  2. Koka upp och låt koka på svag värme till 125 grader, det tar 25-30 minuter i en stor kastrull. Rör då och då.
  3. Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 20x30 cm. Strössla på frystorkade bär. Låt svalna i rumstemperatur.
  4. Skär kolan i bitar med en rak och stadig kniv. Förvara i rumstemperatur inslaget individuellt i cellofanplast eller i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept