Gräddkokta rotfrukter med citron och rosmarin

30 m
4
Gräddkokta rotfrukter med citron och rosmarin
Foto: TV4
Från Mitt kök

Grädd- och vinkokta rotsaker smaksatta med senap och rosmarin. 

5 november 2015
Visa mer
30 m
4

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 15 cm purjolök
  • 1 liten rotselleri
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 rejäla kvistar rosmarin
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 kålrot
  • 1 citron, saft och zest (skal)
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 dl råris
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 4 dl ruccola

Gör så här

  1. Finhacka lök, vitlök och skär purjon tunt. Fräs mjukt i smör och olivolja tillsammans med rosmarinen tills det är glansigt och häll då i vinet. Låt koka ner till en fjärdedel återstår.
  2. Under tiden skalar du och skär ner de övriga rotfrukterna i lagom munsbitsstora bitar. Lägg ner dem tillsammans med grönsaksbuljongen, grädden och låt koka mjuka.
  3. Rör ner crème fraîchen, dijon, hälften av citronskalet och 2 tsk citronsaft när det återstår cirka 5 minuter.
  4. Koka riset enligt förpackningen, rosta pumpafrön i en torr stekpanna och vänd ner i det kokta riset tillsammans med återstående citronskalet.
  5. Servera i en djup tallrik tillsammans med ruccola.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept