Gräddig ripgryta med murklor och sjögräsnudlar

Gräddig ripgryta med murklor och sjögräsnudlar
Foto: TV4

Gräddig ripgryta med murklor och sjögräsnudlar

Av: Anna - Boden

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

2,5 h

Mustig gryta med smak av svamp och vilt. Serveras med sjögräsnudlar och grönsallad.

Vissa sorter av murklor är mycket gifta. Läs gärna mer hos Livsmedelsverket.

Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 1-1,5 l vatten
  • 5 ripskrov
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 0,33 purjolök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 0,25 rotselleri
  • 3 kvistar färsk timjan

Gryta

  • 3 msk smör
  • 1 morot
  • 7-10 murklor, förvällda
  • 1 tsk salt
  • buljong enligt recept ovan
  • 0,5 tsk senap
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1 tsk honung
  • 4 dl grädde
  • 300 g sjögräsnudlar
  • 2 msk smör
  • 5 ripor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 0,5 tsk enbär, krossade

sallad

  • 20 g salladsmix
  • 1 knippe persilja
  • 12 rädisor
  • 8 körsbärstomater

Gör så här

Förvällning av murklor

  1. Om dessa är torkade ska de läggas i blöt över natten, sedan ska de förvällas för att koka bort giftet.
  2. Koka upp murklorna i rikligt med vatten och låt koka i 10 min.
  3. Häll sedan bort vattnet och tillsätt nytt.
  4. Koka åter igen upp vattnet med murklorna och låt koka i 10 min.
  5. Häll även bort detta spad.

Buljong

  1. Värm vattnet, lägg i ripskroven och ta bort skummet som bildas på ytan med en sked. Krydda med salt och peppar.
  2. Tillsätt sedan skivad purjolök, hackad morot, palsternacka, rotselleri och färsk timjan.
  3. Låt koka så länge som möjligt och häll sedan buljongen genom en fin sil för att få bort bitarna.

Grytan

  1. Värm smöret i grytan och fräs på morötterna skurna i stavar och bitar av de förvällda murklorna med lite salt.
  2. Häll i merparten av buljongen kokad enligt recept ovan. Krydda ytterligare med senap, sambal oelek och honung. Häll över grädden och koka tills morötterna blivit mjuka.
  3. Lägg i sjögräsnudlarna och stek upp grytbitar av ripan i smör och kryddor vid sidan om. Häll över ripan i grytan och servera på en gång. Överstek inte ripan för då blir den torr!

Sallad

  1. Lägg upp salladsmixen, persiljeblad, skivade rädisor och tomathalvor snyggt bredvid grytan.