Gräddig ripgryta med murklor och sjögräsnudlar

2,5 h
4
Gräddig ripgryta med murklor och sjögräsnudlar
Foto: TV4
2,5 h
4

Du behöver

Buljong

  • 1-1,5 l vatten
  • 5 ripskrov
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 0,33 purjolök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 0,25 rotselleri
  • 3 kvistar färsk timjan

Gryta

  • 3 msk smör
  • 1 morot
  • 7-10 förvällda murklor
  • 1 tsk salt
  • buljong enligt recept ovan
  • 0,5 tsk senap
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 1 tsk honung
  • 4 dl grädde
  • 300 g sjögräsnudlar
  • 2 msk smör
  • 5 ripor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 0,5 tsk krossade enbär

Sallad

  • 20 g salladsmix
  • 1 knippe persilja
  • 12 rädisor
  • 8 cocktailtomater

Gör så här

  1. Förvällning av murklor
    Om dessa är torkade ska de läggas i blöt över natten, sedan ska de förvällas för att koka bort giftet. Koka upp murklorna i rikligt med vatten och låt koka i 10 min.
  2. Häll sedan bort vattnet och tillsätt nytt. Koka åter igen upp vattnet med murklorna och låt koka i 10 min.
  3. Häll även bort detta spad.
  4. Buljong
    Värm vattnet, lägg i ripskroven och ta bort skummet som bildas på ytan med en sked. Krydda med salt och peppar.
  5. Tillsätt sedan skivad purjolök, hackad morot, palsternacka, rotselleri och färsk timjan.
  6. Låt koka så länge som möjligt och häll sedan buljongen genom en fin sil för att få bort bitarna.
  7. Grytan
    Värm smöret i grytan och fräs på morötterna skurna i stavar och bitar av de förvällda murklorna med lite salt.
  8. Häll i merparten av buljongen kokad enligt recept ovan. Krydda ytterligare med senap, sambal oelek och honung. Häll över grädden och koka tills morötterna blivit mjuka.
  9. Lägg i sjögräsnudlarna och stek upp grytbitar av ripan i smör och kryddor vid sidan om. Häll över ripan i grytan och servera på en gång. Överstek inte ripan för då blir den torr!
  10. Sallad
    Lägg upp salladsmixen, persiljeblad, skivade rädisor och tomathalvor snyggt bredvid grytan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept