Glutenfria piroger med köttfärsröra

Glutenfria piroger med köttfärs
Foto: Joel Wåreus

Att baka piroger är inte alls svårt. Och de är perfekta att ta med i matlåda, på picknick, eller varför inte ha i frysen att ta fram som mellanmål eller en snabb middag. Recept utan gluten • soja • ägg.

Receptet ger 10-12 piroger. Receptet är inte laktosfritt men låglaktos! Loppfrö, psylliumskal, fiberhusk... Dessa små frön gör degen smidig och lätt att hantera.

1 juli 2011
Visa mer

Du behöver

Deg

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl kesella 1%
  • 1 tsk salt
  • 7 dl fin glutenfri mjölmix, ca

Köttfärsröra

  • 0,5 st gul lök
  • 1 msk raps eller olivolja
  • 150 g färska eller 1 dl förvällda champinjoner
  • 350 g blandfärs
  • 1 msk fransk senap
  • 0,5 tsk salt
  • peppar

Till pensling

  • mjölk eller olja

Gör så här

  1. Deg
    Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll i vatten, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig. Låt svälla 10 minuter.
  3. Blanda i kesella, salt och det mesta av mjölmixen och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin.
  4. Låt jäsa ca 30 minuter.
  5. Köttfärsröra
    Skala och hacka löken till köttfärsröran.
  6. Värm matfettet i en stekpanna och fräs löken mjuk. Blanda i svamp och färs och fräs tills färsen blir grynig.
  7. Blanda i senap, salt och peppar och låt puttra 5–10 minuter. Späd med lite vatten om röran blir torr. Smaka av!
  8. Piroger
    Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat (med glutenfritt mjöl!) bakbord och knåda den ordentligt.
  10. Dela degen i 10–12 delar och kavla ut dem till rundlar, ca 12 cm i diameter.
  11. Fördela fyllningen på dem.
  12. Vik ihop och nyp kanterna mot varandra. Lägg pirogerna med skarven upp på en plåt med bakplåtspapper.
  13. Pensla med mjölk eller olja. Eller ett uppvispat ägg, om du tål det.
  14. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept