Chokladtårta à la varennes

Chokladtårta à la varennes
Foto: Joel Wåreus

Chokladtårta à la varennes

Av: Annika Wesslén, Gunilla Lindeberg

Från: Gott utan gluten, soja, laktos, vete, mjölk, ägg

5 ingredienser

En härligt mäktig fransk chokladtårta. Vi använder riktigt fin choklad med 70 % kakao. Helt utan: gluten • laktos • mjölk • soja.

Receptet ger 12 bitar.

Mörk choklad med mycket kakaosmör är oftast mjölkfri, men för säkerhets skull – läs ingrediensförteckningen!

Spår av mjölk kan finnas och då gäller det att se upp för den som är riktigt känslig.

Röd sås till chokladtårta
Mixa jordgubbar eller hallon och smaksätt med lite socker eller florsocker.

Ingredienser

  • 250 g mjölkfritt margarin
  • 250 g mörk choklad utan mjölk
  • 1 dl kaffe, starkt
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en bakform (24 cm i diameter) med löstagbar botten med aluminiumfolie, eller klä botten med bakplåtspapper.
  3. Smält matfettet och chokladen i en kastrull.
  4. Häll i kaffet.
  5. Vispa socker och ägg poröst.
  6. Blanda allt och häll smeten i formen.
  7. Grädda i ca 40-50 minuter.
  8. Låt kakan vila till nästa dag innan den skärs upp.