Gotländskt slagbröd

Gotländskt slagbröd
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gotländskt slagbröd

10 ingredienser

Det här är ett gammalt recept på ett smakrikt bröd med ättika och pomerans. Tänk på att degen måste stå över natt!

Ingredienser

portioner
  • 1,75 l vatten
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk ättika
  • 1 kg rågsikt
  • 8 pomeransskal
  • 1 dl vatten
  • 3 dl sirap
  • 200 g jäst
  • ca 1 kg vetemjöl
  • Ugn: 225 grader

Gör så här

  1. Slå rågsikten i en stor bunke. Koka upp vatten, salt och ättika och slå över. Arbeta kraftigt för hand eller i matberedare. Strö över lite av vetemjölet. Täck bunken och låt den stå över natten i rumstemperatur.
  2. Koka upp pomeransskal i 1 dl vatten och låt dem ligga i blöt till nästa dag. Hacka dem sedan smått.
  3. Arbeta in pomeransen i degen. Rör ut jästen i kokvattnet och ta sedan i sirap. Knåda till sist i vetemjölet till en stadig men smidig deg. Jäs i 1 timma.
  4. 4.
  5. Forma fyra limpor. Lägg dem tätt i en långpanna med bakpapper eller i fyra smorda bakformar. Grädda alla samtidigt i nedre delen av ugnen cirka 40-50 minuter. Pensla dem med hett vatten när de är klara och låt dem svalna på galler.