Gotländskt slagbröd

Gotländskt slagbröd
Foto: TV4

Det här är ett gammalt recept på ett smakrikt bröd med ättika och pomerans. Tänk på att degen måste stå över natt!

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,75 l vatten
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk Ättiksprit
  • 1 kg rågsikt
  • 8 pomeransskal
  • 1 dl vatten
  • 3 dl sirap
  • 200 g jäst
  • ca 1 kg vetemjöl
  • Ugn: 225 grader

Gör så här

  1. Slå rågsikten i en stor bunke. Koka upp vatten, salt och ättika och slå över. Arbeta kraftigt för hand eller i matberedare. Strö över lite av vetemjölet. Täck bunken och låt den stå över natten i rumstemperatur.
  2. Koka upp pomeransskal i 1 dl vatten och låt dem ligga i blöt till nästa dag. Hacka dem sedan smått.
  3. Arbeta in pomeransen i degen. Rör ut jästen i kokvattnet och ta sedan i sirap. Knåda till sist i vetemjölet till en stadig men smidig deg. Jäs i 1 timma. 4. Forma fyra limpor. Lägg dem tätt i en långpanna med bakpapper eller i fyra smorda bakformar. Grädda alla samtidigt i nedre delen av ugnen cirka 40-50 minuter. Pensla dem med hett vatten när de är klara och låt dem svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept