Gotlandskakor med saffran, mandel och salmbärssylt

Gotlandskakor med saffran, mandel och salmbärssylt
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Kristina Ahlström
Kristina Ahlström

Gotlandskakor med saffran, mandel och salmbärssylt

Av: Kristina Ahlström

Från: Hela Sverige bakar

10 ingredienser

30 m

Saffranskakor med mandel och salmbärssylt samt gräddglasyr.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 1 ägg
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 2,5 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 30 g sötmandel [0,5 dl]
  • 1-2 dl salmbärssylt
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 1 msk grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Hacka sötmandeln ganska grovt. Stöt saffran med lite socker i en mortel.
  3. Vispa smör och socker pösigt och vitt, tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smörblandningen, tillsammans med saffran och hackad sötmandel.
  5. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla ut dem till ca 30 cm långa längder.
  6. Gör en fördjupning i mitten på varje längd och lägg salmbärssylt däri.
  7. Grädda ca 15 min.
  8. Skär dem på snedden ca 2-3 cm breda bitar. Rör ut grädden med florsocker och lägg en klick på varje kaka.