Gotländska lammsmäckor

Gotländska lammsmäckor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gotländska lammsmäckor

9 ingredienser

De gotländska lammen betar på magra jordar där vilda örter växer i rikt mått. Lammköttet är därför ganska magert, men välsmakande, och man gör gärna grytor och färs av köttet. Fårsmäckan är en gotländsk specialitet på temat pannbiff och serveras säkert i lika många varianter som det finns spisar på Gotland. Här bjuder vi på en fårsmäcka som är särskilt god, med ett luftigt potatismos och mycket finskuren gräslök. På Gotland serveras den vilda gräslöken kajp till. Smäcka betyder att färsen ska vara lös; det är inte fel att lägga den i pannan med en sked.

Ingredienser

portioner
  • 400 g lammfärs
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 2 potatisar, kokta kalla
  • 1 ägg
  • 1 rödlök
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • potatismos
  • gräslök (eller kajp)

Gör så här

  1. Blötlägg senapskornen i lite hett vatten.
  2. Mosa potatisarna med en gaffel i en bunke och blanda med
  3. ägget till en smet.
  4. Skala och hacka rödlöken och rör ner i äggsmeten. Salta och peppra och tillsätt senapskornen, gräddfil och lammfärs. Arbeta kraftigt under 5 minuter.
  5. Forma 12 små biffar och stek sakta utan matfett i teflonpanna. Servera med potatismos och gräslök.