Gösfilé à la Soto Mayor

Köket .se kocksida

Gösfilé à la Soto Mayor

19 ingredienser

Det här är lättlagad festmat.

Den portugisiske envoyén Soto Mayor, som gav sitt namn till denna rätt, var en uppseendeväckande profil vid sekelskiftet till 1900-talet.

Ingredienser

portioner
  • 600 g gösfilé
  • 1 citron, saften av
  • 1 gul lök, i tunna skivor
  • 0,5 dl neutral olja
  • persilja, grovt hackad
  • vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar
  • olja, till fritering
  • 300 g champinjoner
  • 1 msk schalottenlök, hackad
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • citron
  • salt
  • vitpeppar
  • persilja, friterad

Gör så här

  1. Skär varje gösfilé i två bitar. Blanda citron, lök, olja och persilja i en bunke. Lägg ner fiskfiléerna och vänd dem runt så alla bitar är täckta av marinaden. Täck och ställ kallt minst 4 timmar.
  2. Sås: Skiva champinjonerna. Hacka schalottenlöken. Fräs allt i smöret utan att det tar färg. Pudra över mjölet och rör om ordentligt, tillsätt grädden och mjölken. Häll på mer vätska om såsen blir för tjock. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  3. Vänd fisken i mjölet blandat med salt och peppar. Hetta upp oljan ordentligt i en gjutjärnsstekpanna med höga kanter. Oljan ska ryka lite men får inte bli bränd. Fritera fisken i oljan några minuter på varje sida tills den fått en gyllene färg.