Gös på medelhavsvis

Gös på medelhavsvis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gös på medelhavsvis

14 ingredienser

Den här rätten kan du laga även av andra fiskar än gös. Välj till exempel torsk, kolja eller varför inte gädda?

Ingredienser

portioner
  • 1 gös (drygt 1 kg)
  • 1 stor burk musslor i vatten
  • 2 purjolökar
  • 1 litet fänkålshuvud
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 3 hela nejlikor
  • 3 dl vitt vin
  • 1 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Fjälla och rensa fisken, skär av och klyv huvudet och lägg det i en kastrull tillsammans med det gröna på purjon, vinet, ca 1 1/2 dl vatten och knappt 1 tsk salt. Koka upp och sjud i 20 minuter. Sila buljongen.
  2. Sätt ugnen på 200°. Ansa och skiva purjon i centimetertjocka skivor. Klyv fänkålen, skär bort stocken och skär resten smått. Skär tomaterna smått, spara spadet. Skala och finhacka vitlöken, hacka persiljan och stöt nejlikorna. Fräs purjo, fänkål och vitlök några minuter. Lägg i tomaterna med sitt spad, timjan, persilja, lagerblad, saffran, nejlikor och 1/2 tsk salt. Låt koka under lock tills blandningen tjocknar en aning. Häll på fiskbuljongen och sjud i 10 minuter.
  3. Lägg fisken i en ugnssäker form, häll över tomatröran, täck med folie och sätt fisken i ugnen. En fisk som väger 1 kg ska stå inne i totalt 20 minuter, en som är större ska stå några minuter längre. Låt musslorna koka med endast de 2-3 sista minuterna.