Ostfyllda hjortfärsbiffar med lingonsås

Ostfyllda hjortfärsbiffar med lingonsås

Av: Göran Everdahl

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Ingredienser

portioner

Ostfyllda hjortfärsbiffar:

  • 500 g hjortfärs (eller älgfärs, nöt går också bra)
  • 1 potatis
  • 1 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk stött rosépeppar
  • 2 msk smör, till stekning
  • 120 g Västerbottensost

Lingonsås:

  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1,5 msk viltfond, koncentrerad (el nötfond)
  • 1 dl rårörda lingon
  • 1,5 dl mellangrädde
  • 8 rosépepparkorn
  • 1,5 krm salt

Gör så här

  1. Ostfyllda hjortfärsbiffar: Koka potatisen till färsen och pressa den när den svalnat. Blanda alla ingredienserna, utom ost och smör, till en slät färs. Skär osten i åtta 15-gramsbitar. Göm en ostbit i varje biff. Stek biffarna i smör på strax under medeltemperatur, ca 5 min/sida.
  2. Lingonsås: Blanda vetemjöl och vatten med viltfonden och låt koka några minuter. Tillsätt lingon och grädde och låt puttra ytterligare några minuter. Smaka av med rosépeppar och salt.
  3. Servera gärna med potatispuré.