I samarbete med FELIX

Så lätt! Gör din egen ketchup!

Felix diy ketchup
Foto: Angelica Söderberg
1 h

Du behöver

  • I kg röda tomater, hackade (blanda gärna olika sorter) eller hela tomater på burk.
  • 1 röd lök, grovt hackad
  • 0,5 fänkål, grovt hackad
  • 1-2 stjälkar celleri, grovt hackade
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 0,5 msk ingefära, färsk, riven
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5-1 chilifrukt, beroende på styrka, tycke och smak, hackad
  • 0,5 dl basilikablad, färska, finhackade
  • 0,5 dl timjan, färsk, hackad
  • 200 ml röd vinäger
  • 1 msk koriander
  • 1 msk Worchestersauce
  • 3 dl vatten
  • salt och peppar
  • olivolja

Gör så här

  1. Blanda alla grönsaker (utom tomaterna) i en panna med en skvätt olja i och krydda med vitlök, chili, ingefära, koriander, Worchestersauce, timjan, salt och peppar.
  2. Koka under omrörning på medeltemperatur i ca 15 minuter. Tillsätt tomaterna och vatten och låt koka upp. Låt sjuda och reducera såsen nästan till hälften, till en tjockare konsistens.
  3. Addera basilikan och mixa såsen med en handmixer tills det blir en slät sås. Sila såsen 1-2 gånger för att få den riktigt slät.
  4. Häll tillbaka såsen i en ren panna, tillsätt socker och vinäger och låt den sjuda och få en ketchuplik konsistens. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter eget önskemål.
Visa mer
Kommentera receptet
I samarbete med FELIX

Fler goda recept

Fler från FELIX

Visa alla recept från FELIX