Gömda persikor

Gömda persikor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gömda persikor

9 ingredienser

Den godaste fruktpajen som finns är fortfarande den som Nora Ephron bakar i sin bok “Vägen från mannens hjärta “ Hon gör sin paj på persika, men man kan göra den på nektarin eller plommon. Eller blanda alla tre sorterna!

Ingredienser

portioner
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 115 g smör
  • 2 msk crème fraîche

Fyllning:

  • 3-4 persikor (eller 4-5 nektariner/plommon)
  • 3 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,25 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör den en
  2. sekund i matberedare så att den precis bara hinner forma sig till en boll.
  3. Tumma ut degen i pajformen och ställ formen kallt en stund. Värm ugnen till 225 grader och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  4. Skär under tiden frukten i tunna skivor.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Vispa eller kör i mixer
  6. ihop resten av ingredienserna till en slät sås.
  7. Lägg fruktbitarna i ett vackert mönster i pajformen och
  8. slå smeten över.
  9. Grädda pajen i 35 minuter, täckt med metallfolie.
  10. Grädda sedan ytterligare 10 minuter utan folie.
  11. Servera pajen ljummen med glass eller lättvispad grädde.