250 g broccoli (fryst upptinad eller färsk sköljd)
ca 4 msk olivolja
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök, finhackad
salt
svartpeppar
20 g smör
2 msk idealmjöl
4 dl mjölk
1-1,5 tsk torkad mynta
salt
svartpeppar
1 citron, rivet skal
1 äggula
1-1,5 dl parmesanost, färskriven
800 g färsk potatisgnocchi
citron, skalet, rivet till servering
persilja, hackad, till servering
Gör så här
Dela broccolin i små, små buketter.
Hetta upp rikligt med olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt broccoli, lök, salt och peppar och låt alltsammans fräsa i ca 5-8 minuter, tills broccolin mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd. Rör försiktigt om så att broccolibuketterna behålls hela.
Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga och späd sedan med mjölken. Tillsätt mynta, salt, peppar och citronskal och låt såsen småkoka i ca 5 minuter.
Ställ åt sidan och rör snabbt i äggulan och parmesanosten. För att få en krämig konsistens, späd med lite mjök om det behövs. Smaka av med mynta och citronskal.
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Lägg i gnocchin och koka den enligt anvisningen på förpackningen (när gnocchin flyter upp efter någon minut är den färdig).
Låt gnocchin rinna av i ett durkslag och blanda ner den i stekpannan med broccolin, fräs alltsammans på god värme i 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Ringla lite ostkräm över portionerna, strö över citronzest och persilja, servera genast.