Glutenfri yangbakelse med mörk choklad och bärmix

Glutenfri yangbakelse med mörk choklad och bärmix
Foto: TV4

Maffig chokladbakelse toppad med chokladcrème, färska bär och dekorativt knäckbräck.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

10 september 2015
Visa mer
1 h

Du behöver

Botten

  • 150 g smör
  • 250 g socker
  • 70 g kakao
  • 3 g salt
  • 110 g ägg
  • 60 g potatismjöl
  • smör, till formen

Chokladcrème

  • 175 g mörk choklad
  • 150 g färskost
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljextrakt

Bärmix

  • 125 g färska blåbär
  • 125 g färska jordgubbar
  • 125 g färska hallon
  • citronmeliss

Knäckbräck

  • 200 g socker
  • 50 g vatten

Gör så här

  1. Botten
    Smöra en rektangulär form och placera sedan ett bakplåtspapper i botten av den.
  2. Smält smör i en kastrull på låg värme. Tillsätt sedan socker, kakao och salt i det smälta smöret.
  3. Vispa ner ett ägg i taget i blandningen och se till att allt är blandat innan du tillsätter ett till ägg. Häll sist ner potatismjölet och blanda ihop tills smeten ser fin och glansig ut.
  4. Fyll formen och grädda i ca 20 min, 165 grader varmluft.
  5. Chokladcrème
    Smält chokladen på låg värme och låt sedan svalna tills den är rumstempererad.
  6. Vispa färskost fluffigt.
  7. När chokladen har svalnat ska den i en tunn stråle vispas ner i färskosten. Tillsätt saltet för att förhöja chokladens smak och 1 tsk vaniljextrakt.
  8. Lämna rumstempererad för att underlätta spritsningen.
  9. Bärmix
    Skär bären till önskad storlek.
  10. Knäckbräck
    Häll socker och vatten i en kastrull. Låt koka på medelvärme till det får en fin ljusbrun karamellfärg. Rör inte om! När karamellen har fått färg ska den snabbt hällas ut på en bakplåtspapper för att svalna.
  11. Montering
    Skär botten till önskad form och storlek. Spritsa chokladcrème på alla ytterkanter och fyll sedan mitten med den härliga bärmixen. Dekorera med citronmeliss och ett knäckbräck!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept