Glutenfri morotslimpa

Glutenfri morotslimpa
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Glutenfri morotslimpa

Av: Köket.se

Från: Köket

10 ingredienser

Det här brödet är glutenfritt eftersom det bakas på glutenfri brödmix. Riven morot i degen gör det extra smakrikt och saftigt.

Ingredienser

portioner bröd
  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk anis, mortlad
  • 1 tsk fänkål, stött
  • 2 dl filmjölk (A-fil)
  • 200 g morot, grovrivna
  • 900-1000 g glutenfri mjölmix [1 förp]

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Lös jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, det rumsvarma smöret, sirap, salt, kryddor, fil och den grovt rivna moroten. Tillsätt mjölmixen och arbeta degen 7–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in ugnsgallret längst ner i ugnen. Fördela degen i två smorda 2-litersformar. Ställ formarna ovanpå spisen, täck med bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.
  3. Grädda limporna på nedersta falsen i ca 1 timme. Ta ut brödet ur formarna. Låt brödet vila inlindat i en handduk på bakgallret minst ett par timmar eller till nästa dag.